Individuen die samen een cirkel vormen

Als gastvrouw voer ik onbewust allemaal mini-onderzoekjes uit. Ik leg het je uit. Een aantal weken geleden was er in INSIDE een organisatie te gast waarbij de trainer koos voor een cirkelopstelling. Knus, elkaar allemaal kunnen zien en ontspannen.

Altijd maak ik aan het begin van zo’n sessie een praatje met de trainer en de organiserende partij. Met een paar zinnen weet je al zoveel meer van de ander. Niet zo zeer door de antwoorden die je krijgt. Maar door alles wat daar omheen hangt. De gezichtsuitdrukking, de openheid, de lichaamshouding, de interesse, de energie.

In deze rol ben ik de gastvrouw en zorg ik dat ik beschikbaar ben, maar niet te veel op de voorgrond aanwezig ben. Dus ik ben in de keuken bezig met wat voorbereidingen en zodra er nieuwe gasten binnen komen verwelkom ik ze en vraag ik of ze wat te drinken willen.

Ieder persoon komt op een totaal andere manier binnen. Vrolijk, teruggetrokken, stil, neutraal, enthousiast enz. De uitwerking die dit op de anderen hebben vind ik geweldig om te zien. Er breekt een voorzichtige glimlach door, er wordt weggekeken naar beneden, er wordt vrolijk terug gegroet. Iedereen reageert op zijn eigen manier.

En terwijl iedereen daar zit in een cirkel, 9 verschillende personen, zie ik 9 mensen met een eigen verhaal. Iedereen heeft zijn rugzak nog om, waar alle ervaringen en inzichten in op zitten geslagen.

Lieve mensen, de eerste indruk zegt veel, maar bedenk je altijd wat het verhaal erachter is. Oordeel niet en stel je open.

Bij het ontstaan van dit blog dacht ik, eigenlijk voer ik onbewust en bewust bij iedere ontmoeting mini onderzoekjes uit. En daar stem ik mezelf zo goed mogelijk op af, binnen de grenzen van mijn authenticiteit.